Årets første fastelavnsboller 

Efter en tur på kælkebakken, var det dejligt at komme hjem til en nybagt fastelavnsbolle og en varm kop kaffe.  

 

Photocredit: Camilla K Christensen

Jeg elsker fastelavnsboller – og min favorit, er den helt gamledags slags lavet på en bløddej. Jeg havde faktisk ikke planer om at lave fastelavnsboller, jeg ville bare bage nogle boller til efter vores kælketur. Men mens jeg var i gang med dejen, så kom ide’en til mig, og jeg fik tilføjet noget kardemomme, og gik i gang med creme, mens dejen æltede.

Da dejen ikke skal forhæve særlig lang tid, så vil jeg anbefale at starte med cremen, så den kan nå at køle ned og sætte sig. Jeg satte min ud i sneen, så gik det hurtigt. 

18 stk.

Dej

 • 2,5 del vand
 • 50 g gær
 • 1 æg
 • 50 g sukker
 • 10 g salt
 • 5-10 g kardemomme
 • 100 g blødt smør
 • 625 g mel ca

Rør gær ud i vandet. Tilsæt de øvrige ingredienser, og ælt dejen på maskine i godt 10 min. Dejen skal være smidig, og letter klisteret. Lad dejen hvile i 15 min.

Del dejen i 18, pres dejen til flade cirkler, læg fyld i midten, og fold siderne sammen. Det er vigtigt at få klemt “enderne” godt sammen, så bollen er helt lukket. Rul evt. boller let i hånden. Jeg havde 3 slags fyld i mine; syltetøj, creme og nougat og creme. Skal alle 18 være kun med creme, så skal der laves dobbelt portion.

Lad bollerne efterhæve i 30-60 minutter. Pensel med æg, og bag dem ved 220 grader i ca 10-15 minutter.

Creme:

 • 2 æggeblommer
 • 25 g sukker
 • korn fra 1/2 vanilje stang eller 1 tsk vanilje pulver
 • 12 g maizena majsstivelse
 • 2,5 dl mælk

Pisk æggeblommer, sukker og vanilje godt sammen, næsten til æggesnaps. Pisk derefter 1/2 dl mælk i . De resterende 2 dl mælk bringes i kog. Tilsæt æggeblandingen, pisk godt mens det koger op igen og tykner. Hæld creme over i en skål. Læg husholdningsfilm over creme (det skal lægge oven på creme, så der ikke dannes skin), og stil creme koldt.


  

Fastelavnsbollerne var helt perfekte efter en tur på kælkebakken, det er jo med at udnytte at der er kommet sne. Vi havde derfor pigerne, og Alma, Karolines veninde med på den lokale kælkebakken, og det var ikke kun pigerne der susede der ned af – Thomas og jeg fik også vores andel af ture ned at bakken. Hvor er det da bare sjovt at kælke. Jeg elsker sne 🙂

 

One thought on “Årets første fastelavnsboller 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s