Julebag #2 – Skårne klejner og brunkager

Allerede i starten af december blev de første julesmåkager bagt, men 2 slags er jo langt fra nok når man får godt 30 gæster på søndag.

Jeg har derfor været i gang med julebageriget igen, så vaniljekransene og pebernødderne kan få selskab. 

IMG_4218 IMG_4222 IMG_4221

Jeg har bagt Skårne klejner og Brunkager. Skårne klejner er ikke en småkage jeg bager hver jul, har kun gjordt det en gang før, men det er en dejlig småkage, som er frisk i smagen pga citronen.  Jeg har mange år brugt den samme opskrift på brunkager, men i år havde jeg lyst til at prøve en ny. Tror faktisk at jeg bedst kan lide den opskrift jeg har brugt i år. Dagen til brunkager lavede jeg allerede i sidste uge, sammen med dej til 2 andre slags kager, og så har dagen lagt i fryseren, og har fået lov til at tø op i køleskabet natten over. Dejen til de skårne klejner lavede jeg dagen inden, så den fik en hel dag i køleskabet.

Skårne Klejner:

250 g hvedemel
1/4 tsk hjortetaksalt
75 g koldt smør
75 g sukker
revet skal af 1 citron (ubehandlet)
1 æg
2 spsk piskefløde

Glasur:

200 g flormelis
1 æggehvide
2-3 spsk citronsaft

Mel, hjortetaksalt og smør smuldres sammen. De øvrige ting tilsættes og dejen æltes hurtig sammen. Lad dejen hvile i køleskabet mindst et par timer. Rul dejen ud meget tyndt og skærn dejen i firkanter på 5-6 cm med et klejnespor.  Småkagerne sættes på en bageplade med bagepapir. Bages i ca. 8 min ved 200. Lad småkager afkøle på en bagerist. Flormelis og let piskede æggehvider røres sammen, til glasuren er blank. Tilsæt citronsaft. Smør glasuren på kagerne. Opbevares i en kagedåse.

Brunkager:

200 g smør
200 g sukker
1 dl mørk sirup
1 spsk kanel
1 spsk stødt ingefær
1 tsk stødt nellike
1 tsk natron
ca. 350 g hvedemel
125 g smuttede og finthakkede mandler

Smør, sukker og sirup røres sammen i en foordprocesser eller på en røremaskine. Krydderierne blandes med natron og mel. Blandingen ældes i dejen sammen med mandlerne. Dejen deles i 3 og formes til tykke ruller der pakkes godt ind og lægges i køleskabet min 1 døgn.

Dejen skæres i tynde skiver og lægges på en bageplade med papir. Bages ved 200 grader i 5-6 min. Kagerne afkøles på en bagerist og opbevares i en kagedåse.

4 thoughts on “Julebag #2 – Skårne klejner og brunkager

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s